Als je een Wetterhounpup wilt zullen er ongetwijfeld veel vragen zijn.

Schroom niet ze te stellen middels het contactformulier maar wellicht staat uw vraag al bij de onderstaande ‘veelgestelde’ vragen of op de pagina ‘De Wetterhoun’ van deze site.
Meer informatie is te vinden op de websites van de rasverenigingen
NVSW (Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen)
DWVN (De Wetterhoun Vereniging Nederland).
Meer informatie over het houden van huisdieren via de website van het
LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren).

Veelgestelde vragen

De Wetterhoun heeft  redelijk veel beweging nodig. Buiten de ommetjes, die nodig zijn om de hond zijn behoefte te laten doen,is een dagelijkse wandeling van zo’n drie kwartier eigenlijk onmisbaar. Goed opgevoed, zullen zij zich met andere honden het best vermaken, wanneer zij niet aangelijnd kunnen spelen en rennen.
Bron: NVSW

Wanneer een hond vanaf de eerste maanden met korte perioden went aan het alleen thuisblijven, zal dit over het algemeen geen probleem opleveren. Een pup zal, door de vier over de dag verspreide voedingen, meer behoefte hebben aan beweging en aandacht. Het is aan te raden een volwassen hond niet langer dan vier uur achtereen zonder gezelschap te laten.
Bron: NVSW

De Wetterhoun is door zijn sociale karakter uitermate geschikt om te functioneren in een omgeving met kinderen. Toch zal in de eerste periode veel worden gevraagd van de oplettendheid van de volwassenen, omdat bekend is dat kinderen jonge honden vaak ongemerkt plagen, bezeren of verkeerd behandelen. Laat jonge kinderen nooit alleen met honden.

Wetterhounen zijn erg verdraagzaam en vinden zo ongeveer alles goed, met name van kinderen. De hond moet eerder beschermd worden tegen het kind dan andersom. Zorg dus dat er ruimte is, zodat de hond zich kan terugtrekken als het niet meer leuk is voor hem; zo kan hij zelf aan de situatie ontsnappen als het hem teveel wordt. Uiteraard moet ook een Wetterhoun niet alleen worden gelaten met een kind; het blijft een hond.
Er is ook nog een andere eigenschap: Wetterhounen zijn nogal lomp. In die zin moet je als baas vaak oppassen, want je zult de eerste niet zijn die onderuit gaat door het onbesuisde gedrag van zijn Wetterhoun. Ze hebben vaak niet door hoe groot of sterk ze zijn. Met kleine kinderen en jonge dieren zijn ze over het algemeen erg voorzichtig.
Bron: NVSW

Voor elke hond is de tuin een plek om lekker in te liggen, te snuffelen en te genieten van alle geluiden. Zonder tuin kan een Stabijhoun best plezierig leven als daar een beweeglijk leven tegenover staat. Voor de Wetterhoun is de tuin echt nodig, want hij ligt graag buiten ook bij lage temperatuur. (Zie ook 'Huisvesting' op de pagina 'De Wetterhoun').
Bron: NVSW

De Wetterhoun kan prima los lopen, mits deze goed is opgevoed. Door middel van cursussen is de hond goed gehoorzaam te maken en onaangelijnd kunnen spelen met andere honden is een must. Hoewel de Wetterhoun nog wel eens de tijd neemt om een bevel op te volgen, is het een hond die zijn baas goed in de gaten houdt tijdens de wandeling.
Bron: NVSW

De Wetterhoun is van nature een erfhond en  daardoor zeker waaks.  Hoewel de Wetterhoun absoluut geen bijter is, is zijn aanblik en waaks gedrag vaak al voldoende om personen met minder goede bedoelingen af te schrikken.
Bron: NVSW

De Wetterhoun heeft, buiten de verharingsperiode, weinig vachtverzorging nodig. De Wetterhoun krijgt twee keer per jaar, verharingsperiode, een grondige doorkambeurt (niet kammen, borstelen of trimmen!). Wassen alleen dan als het echt nodig is! Bijvoorbeeld wanneer de hond in een stinkend object heeft gelegen.

De maximale verkoopprijs is vastgesteld door de Algemene Vergadering op  € 900,- voor zowel Stabij- als Wetterhounpups. Dit geldt voor alle pups die worden geboren uit dekkingen op of na 17 juni 2017. Voor deze prijs ontvangt de koper een, door de dierenarts op 6 weken ingeënte pup met een door de Raad van Beheer afgegeven stamboom en DNA-certificaat. De stamboom- en DNAcertificaten worden naar de fokker gestuurd, welke zorgt dat deze bij de nieuwe eigenaren terechtkomen. De pup, die is ontwormd en gechipt (dit hoort bij de stamboomaanvraag), wordt na zeven à acht weken verkocht met een door de vereniging goedgekeurd koopcontract met bijlagen.
Een overzicht van andere kosten waar je aan moet denken bij het houden van een hond vindt je hier op de website van de LICG. De daarin genoemde pupprijs is achterhaald.
Bron: NVSW

Soms worden volwassen of jong volwassen Stabij- of Wetterhounen aangeboden voor herplaatsing. Vaak wordt via de fokker een nieuw adres gevonden voor deze honden. Ook gebeurt het dat de NVSW Pupinformatiedienst wordt ingeschakeld. U kunt zich daar aanmelden voor een herplaatser. Indien de NVSW honden ter herplaatsing aangeboden krijgt, kunt u ze hier vinden.
Bron: NVSW

De ideale maat voor reuen is 59 cm en voor teven is dit 55 cm.

Er zijn voor de Wetterhoun geen maximum of minimum hoogtes vastgesteld.
We spreken van een ideale maat. Bij inventarisatie van meer dan  200 Wetterhounen was het gemiddelde bij de teven 55 cm met een variatie van 48 tot 64 cm. Bij de reuen was het gemiddelde 59 cm met een variatie van 53 tot 67 cm.

Het gewicht varieert rond de 28 kg bij teven en rond de 35 kg bij reuen.

Een uitgebreide beschrijving van de rasstandaard van de Wetterhoun is hier te vinden op de website van de NVSW (Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen).

Scroll naar top